Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва към нови 5-месечни върхове заради риск от разширяване на конфликта в Близкия изток

Петролът продължава да поскъпва към нови 5-месечни върхове на фона на засилващи се опасения за разрастване на конфликта в Близкия изток след израелска въздушна така срещу посолството на Иран в Дамаск, при която бяха убити висши командири на Революционната гвардия. Израел не коментира нападението.

Фючърсите на петрола Брент поскъпват в началото на днешната европейска търговия с 0,77% над 88,00 долар за барел за пръв път от 27-и октомври 2023 г. насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,85% към 84,60 долара за барел, опитвайки тест на вчерашния многомесечен ценови връх около 84,52 долара за барел (също най-високо ценово ниво от 27-октомври 2023 г.).

В подкрепа на продължаващото поскъпване на петрола са и сигналите за възможно подобрение на потреблението в Китай и САЩ, които са най-големите консуматора на петрол и петролни продукти в света след вчерашните солидни данни за промишлената активност през март и при двете най-големи глобални икономики.

В Близкия изток, израелски удар срещу посолството на Иран в Сирия доведе до смъртта на седем военни съветници, сред които трима висши командири, отбелязвайки ескалация на войната в Газа между Израел и групировката "Хамас", подкрепяна от Техеран. Разширяването на конфликта от октомври 2023 г. насам, което евентуално да доведе до директни военни сблъсъци на Израел с Иран, предизвика опасения относно потенциалното негативно въздействие върху доставките на петрол.

Междувременно, мексиканската държавна петролна компания Pemex заяви, че планира да спре износа основно на своя суров петрол сорт Maya през следващите няколко месеца, съобщава Блумбърг.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Вниманието на инвеститорите на стоковите борси остава насочено към планираната за сряда (3-ти април) онлайн среща на Съвместния министерски мониторингов комитет (JMMC) на ОПЕК + , на която да се направи преглед на пазара и изпълнението на доброволните съкращения на добива от страна на членовете на картела. Очаква се членовете да запазят текущата си политика, като отново призовава за доброволно намаляване на съвместния добви с 2,2 милиона барела на ден до края на второто тримесечие.

Добивът в рамките на ОПЕК спадна миналия месец с 50 000 барела на ден, което показва, че доброволните съкращения имат някакъв ефект, отбелязва Ройтерс.

"Усеща се по-сериозното спазване на съкращенията на производството от членовете на ОПЕК+, като пазарът също така взема предвид по-големи съкращения на петролното производство от Русия през следващите 3 месеца вместо по-голямо намаление на износа на петролни продукти", коментира енергийният анализатор Сувро Саркар от DBS Bank.

Суровият петрол поскъпна с около 14% от началото на 2024 г. насам, тъй като съкращенията на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, компенсират нарастващото предлагане извън ОПЕК +.

"В комбинация с постоянните геополитически рискови събития, включително неотдавнашната атака срещу иранското посолство в Сирия, това може да повиши цените на петрола до 90 долара за барел в близко бъдеще", посочи Сувро Саркар, цитиран от Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна