Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпна над 29 евро/MWh след руски атаки по украински газохранилища

Снимка: Алами/Ройтерс

Природният газ в Европа поскъпна над 29 евро за мегаватчас към близо двумесечни върхове с оглед на руските атаки по газохранилища в Украйна и ескалиращото геополитическото напрежение в Близкия изток.

Фючърсите с доставка през май на нидерландския газов хъб TTF поскъпват към 17.30 часа българско време с над 8% към 29,60 евро/MWh, достигайки най-високи ценови нива от началото на февруари насам.

По-рано днес имаше руски въздушни атаки срещу две подземни хранилища в Украйна, въпреки че от "Нафтогаз" посочиха, че операциите в съоръженията остават незасегнати.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Японските купувачи на втечнен природен газ пък активно възстановяват газовите си запаси, засилвайки конкуренцията за глобални доставки, което също допринася за поскъпването на синьото гориво в Европа.

В същото време петрол продължава да се търгува недалеч от неговите шестмесечни върхове, достигнати в началото на април, поради нарастващите опасения за потенциална ескалация на напрежението в Близкия изток.

Въпреки това европейският пазар на газ остава добре снабден, което се доказва от нивата на запълняемост от 60,87% на газохранилищата в ЕС - рекордно високо ниво за този период на годината. Освен това пазарът би трябвало да бъде повлиян от фактори, които биха ограничили едно по-нататъшно силно поскъпване на синьото гориво - прогнозите за предстоящо по-топло време, повишено производство на вятърна енергия, стабилно френско ядрено производство и увеличени доставки на газ от Норвегия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна