Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с близо 1% след рязкото поскъпване през последните дни

Петролните фючърси поевтиняват с близо 1% по време на търговията в четвъртък, отстъпвайки от вчерашните двуседмични ценови върхове, след като Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете изненадващо добро увеличение на складовите запаси на суров петрол през последната седмица с 3,73 млн. барел, докато пазарните очаквания бях за техен спад с 1,55 млн. барела.

Известното поевтиняване на петрола е факт и с оглед на сигналите от страна на Федералния резерв на САЩ след снощното заседание, че може да понижи само еднократно основната американка лихва до края на 2024 г., като самото понижение бъде отложено дори за декември, вместо очакванията за подобен ход през септември. Запазването на по-високите разходи по заеми могат да забавят икономическия растеж и респективно търсенето на важната енергийна суровина като петрола.

Към 15.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,88% към 81,88 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с близо 1% към 77,73 долара за барел. Така и двата основни сорта петрол отстъпват от вчерашните им двуседмични ценови върхове съответно към 83,34 и 79,32 долара за барел.

Графики на петрол Брент и на 50-,100- и 200-дневни пълзящи средни (в долари за барел)


Петролът се понижава по-устойчиво от началото на април насам поради опасения относно перспективите за търсенето и достатъчното предлагане, докато геополитическото напрежение изглежда намалява.

В сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ) пък заяви в последния си доклад, че световните петролни пазари са изправени пред голям излишък през това десетилетие, тъй като преминаването от изкопаеми горива към зелена енергия набира скорост.

Последния петролен доклад на МАЕ обаче се различава от този на ОПЕК относно прогнозите за темпото на нарастване на търсенето на петрол през тази и следващата година.

Междувременно инвеститорите продължава да наблюдават развитието на войната в Ивицата Газа, след като военна групировка "Хамас" изрази известен оптимизъм по отношение на преговорите за прекратяване на огъня с Израел. Въпреки това йеменските бунтовници хути продължиха с атаките си срещу корабите в Червено море в знак на солидарност с палестинците, като поеха отговорност за неотдавнашните атаки с малки плавателни съдове и ракети.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна