ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В разследването в АПИ прокуратурата е установила незаконно разходване на 51 млн. лева

Обвиняват Лазар Лазаров за нагласена обществена поръчка – в полза на фирма на Георги Гергов

Лазар Лазаров отрече да има нередности при обществената поръчка за отводняване на магистрала "Марица"

| обновено на 26.04.17 в 13:24
инж. Лазар Лазаров
Снимка: БГНЕС
Бившият председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров е един от почти сигурните обвиняеми за нагласената – в полза на фирма "Пътища Пловдив", обществена поръчка за отводняване на почвата на магистрала "Марица". Това съобщи за "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, като не изключи да има и други обвинени длъжностни лица. 

Прокуратурата работи по случая от миналия юни по сигнал на депутатите от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев. Междувременно, тъй като при изграждането на АМ "Марица" са използвани и европейски средства, сигнал за нередности при строителството постъпва и от Европейската служба за борба с финансовите измами ОЛАФ.

Установено е, че въпреки че "Пътната агенция" сключва договор за изграждането на 30-километровата отсечка Димитровград-Оризово с италианска фирма, когато се оказва, че заради дъждовете през 2011-2012 година 4 километра от терена се нуждаят от отводняване. Това не се възлага на фирмата-изпълнител, а на "Пътища Пловдив", собственост преди време на Георги Гергов. На фирмата са платени почти 51 милиона лева, като сумата е посочена от фирмата, а не е в резултат на оценка, направена от самата АПИ, обясни Арнаудова.

Много старания, според мен, са положили, за да има един доста добър вид, но доказателствата, с които разполагаме, произхождат, от една страна, от самата документация. Няма количествено-стойностна сметка. Освен това разполагаме и с показания на свидетели, в присъствието на които се е провела срещата с представители на "Пътища Пловдив", които свидетелстват за това какво е било предложението на "Пътища Пловдив" и които свидетелстват за това, че управителят на Надзорния съвет им е разпоредил: "Изгответе документацията, която е необходима". Процедурата наистина е нагласена. Мога спокойно да го кажа. 

Лазар Лазаров отрече да има нередности при обществената поръчка за отводняване на магистрала "Марица". Пред "Хоризонт" бившият председател на пътната агенция обясни, че  няма притеснения във връзка с прокурорското разследване, тъй като са спазени изискванията на закона и оперативната програма, по която се изгражда магистралата.
Не сме поканили "Пътища Пловдив". Процедурата е открита. Явили са се трима участника, но пак казвам, не е коректно в момента това да го коментирам, тъй като е част от следствието.


Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че няма данни за нарушение по процедурата за изграждане на магистрала "Марица":

Поне по мой спомен, по това, което имаме като данни и документи, с които разполагаме – съвсем стандартна обществена поръчка на най-ниска цена. Като цяло по процедурата не разполагам с данни да има нарушения. Разбира се, нека проверят. Не мога да кажа каква е причината. Разбира се, всички си спомняме, че всъщност това тръгна от сигнал от народните представители от БСП Кирил Добрев и Желю Бойчев срещу инж. Лазаров. За информация може би трябва да питаме и самия него, но поне по това, което знам, мисля, че няма негови подписи под тези документи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!