Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ромската фондация „Лозенец“ иска промяна на Закона за устройство на територията

роми бараки
Фото: БГНЕС

Ромската фондация „Лозенец“ иска промяна на Закона за устройство на територията, която да даде възможност за узаконяване на незаконно построени къщи в гетата. Това може да стане с получаване на отстъпено право на строеж и удостоверения за търпимост на сградите. В община Мъглиж фондацията реализира проект „Застъпничеството-пряк път за решаване на жилищните проблеми на ромите".

Община Мъглиж е избрана заради големите ромски гета в селата, разширили се през годините от незаконно строителство. Проучването, направено след анкета в Мъглиж, Зимница, Дъбово, Тулово и Ветрен, е доказало съществуването на 482 къщи, построени без разрешение. От тях - масивни са 113, полумасивните - са 50, а останалите са паянтови сгради. Преди две години кметът на общината събори около 30 от паянтовите постройки в мъглижкото гето. По негово твърдение обаче бездомни роми в града сега нямало. И в Стара Загора в началото на пролетта предстои събарянето на 60 къщи в ромския квартал "Лозенец". Техните собственици настояват те да бъдат узаконени.

"Като ги узаконят, да си плащаме. Ние не искаме, ей тъй, надаром, колкото земя взимаме, да си я платим. Аз съм от бедно семейство, трима братя в една стая живее ли се?", питат местни роми.

Александър Крачолов, председател на фондация "Лозенец", заяви за Българското национално радио, че този проект е първият в страната, който идентифицира проблемите с незаконното строителство в гетата. Фондацията ще кандидатства пред "Отворено общество" в Будапеща за финансирането на проект и за ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!