Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Данаил Папазов иска затвор за нанасяне на щети по железния път

| обновлено 20.01.14 18:00
Фото: БГНЕС

От  две  до осем години лишаване от свобода за нанасяне на щети по железния път ще поиска министърът на транспорта Данаил Папазов. Това ще стане чрез промени в Наказателния кодекс, които да направят невъзможно заобикалянето на закона. Предложението ще бъде внесено в парламентарната комисия в сряда.

Юристите на министерството работят по текстовете в момента, но те ще бъдат готови до средата на работната седмица, категоричен е Папазов. Предложението му идва след тежкия инцидент от събота, когато няколко вагона на товарен влак излязоха от релсите заради кражба на скрепителни елементи. Министърът определи извършеното като "терористичен акт":

За мен е абсолютно чист тероризъм това, което беше извършено. Имаше много голяма опасност даже да загинат двамата машинисти. От 2 до 8 години ефективно - е това, което предлагаме, но условията кога това да се счита за нарушение  по този текст е малко написано много уклончиво в сегашното предложение. Ние искаме да бъде регламентирано точно и ясно, че това е наказание.

Щетите от инцидента до този момент са в размер на 400 хиляди лева, а загубите от кражби по жп мрежата за 2013-а година са близо 2 милиона:

За нас е много важно текстовете в Наказателния кодекс да бъдат записани така, че да не се третират двусмислено - дали това е нарушение по линейната инфраструктура или не. Тези, които извършват такова нарушение, те да бъдат наказани според закона.

Папазов инспектира железопътния участък Михайлово-Калояновец - първата готова отсечка от жп линията Пловдив-Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!