Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КНСБ иска проверка за умишлено източване на фирма "Ремотекс"

Фото: БГНЕС

Структурата на КНСБ във фирмата за ремонт на тежка минна техника "Ремотекс" в Раднево настоява за проверка има ли умишлено източване на дружеството от неговия собственик Сабин Спахиев. В специална деклрация до президента, премиера и министъра на икономиката от синдиката посочват четири фирми, в които Спахиев има дялово участие и за които се смята, че са свързани с "Ремотекс".

Протестиращите работници очакват отговор до 30 януари как ще бъде решен тежкия социален конфликт във фирмата. Те са в платен престой от 21-ви октомври, а заплати не са получавали от февруари до декември 2013-а година. Не са взимали и аванс за януари.

Бойка Боева – лидер на КСНБ в община Раднево, заяви, че в края на миналата година в Бюрото по труда е подадено уведомление от собственика за масово уволнение. Той е използвал тази възможност и преди, но не е освобождавал работници. Сегашното важи от януари до май тази година. Според синдикатите обаче не са спазени изисквания на Кодекса на труда за консултации с тях и за предлагане на обезщетение. От Инспекцията по труда в началото на тази година са наложили наказателно постановление на дружеството заради неизплатените заплати. Понеже това се е случавало и друг път, сега размерът на санкцията е най-висок - 30 хиляди лева.

Предишните наказателни постановления се обжалват пред съда. За 2013-а година собствениците на "Ремотекс" са внесли в хазната едва 3000 лева глоби. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!