Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Правителството разработва програма за реиндустриализация на страната

| обновлено 24.01.14 15:56
Фото: БТА

Правителството разработва програма за реиндустриализация на страната, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев. "Химко" - Враца и "Ремотекс" - Ст. Загора са само първите предприятия в нея. Станишев е в Стара Загора заедно с премиера Пламен Орешарски и министри от кабинета.

Според Пламен Орешарски реиндустриализацията на Европа е задача номер едно за програмния период 2014-2020-а година. Той се позова на еврокомисаря по промишлеността Антонио Таяни. Премиерът отбеляза, че през 90-те години у нас е господствала тезата, че развита икономика е тази, в която доминират услугите. Орешарски каза още, че дебатите в обществото дали да се създават нови индустраиални мощности или да се възстановяват старите, са излишни. По думите му важният въпрос е дали страната ни ще има индустриална база или младите хора ще напускат България, за да работят за чуждите индустриализирани икономики.

Премиерът не отговори на въпроса как ще бъдат платени десетки милиони левове дългове, натрупани от собственика на предприетието "Ремотекс", при положение, че Националната електрическа компания и Българският енергиен холдинг имат огромни задължения. 

Министърът на околната среда Искра Михайлова от своя съобщи, че държавата ще трябва да плати 600 милиона евро глоба по делото за 113-те депа за отпадъци.  От Европейската комисия обявиха, че ще дадат България на съд за сметищата, които не отговарят на европейските норми за управление на отпадъците.

Оттам нататък до изпълнение на мерките и удовлетворяване на претенциите на комисията се налагат глоби за всеки ден. Така, че говорим за сериозни суми и сериозни санкции.

В отговор на въпрос на БНР, министър Михайлова отговори, че е разпоредила проверка за назначението на директор на Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора. Тя е готова да ревизира решението си, ако има нарушения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!