Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БНР чества своята 79-а годишнина

| обновлено 25.01.14 17:36

На днешния ден, преди 79 години, с указ на цар Борис ІІІ, радиоразпръскването в България става държавна собственост. Първото излъчване в ефир е било 5 години по-рано, дело на група инженери-радиолюбители.  Денят е повод Българското национално радио да отбележи своята 79-а годишнина. Традиционно на празника ще бъдат раздадени наградите "Сирак Скитник". Церемонията ще се състои на концерт-спектакъл в Софийската градска художествена галерия. Водещи на вечерта ще бъдат колегите ни Таня Величкова и Ангел Григоров. Тази година наградите на името на първия директор на Радиото се присъждат в три категории - "Радиожурналистика", "Радиопредаване" и Голямата награда за значим принос в развитието на Радиото. 

За разлика от друг път, тържеството се отбелязва сред необичайна атмосфера в Софийската градска художествена галерия с една изключителна изложба, която може да бъде видяна до 9 март. Тя е от творби, илюстрации и документи от многоликото творчество на големия художник, критик, публицист и интелектуалец и първи директор на Националното радио Сирак Скитник. На негово име са и наградите на Националното радио. За първа година се проведе и конкурс, който излъчи с гласуване на слушателите: „Най-добрият за 2013-а“ за всяко от ефирните програми на радиото. Претендентите за голямата  награда са конкурса "Златна пролет"  и предаването "Спорт и музика" на програма "Хоризонт" и младежката програма на БНР Радио София.

Калин Катев коментира:

Убеден съм, че имам право да се гордея със "Спорт и музика". През всичките тези години, в които съм бил зад микрофона  на предаването, няма как да не спомена Петър Симеонов Петров и до него Петър Милушев - осователите. Естествено е да изпитвам гордост, както предполагам и останалите колеги, защото това са си завидни 50 години.

Хелия Чавдарова каза:

Идеята да отличим конкурса за нова поп и рок музика "Златна пролет“ е това, че през годините, а те не са малко - вече 45. Този конкурс продължава да поддържа и да буди духа на Българина. Той е докоснал живота на всеки един от музикантите в България, особено големите и утвърдени имена.

Митко Димитров заяви:

За изключително кратко време радио София успя да преобрази своя облик, въведохме нови предавания и ако трябва да се изразя малко по шеговито и защото слушателите на радио София вече могат да научават всичко за всеки километър от Е-79 до Калотина и защото пускаме повече музика, отколкото са магистралите у нас.

Церемонията по връчването на наградите Сирак Скитник ще бъде излъчена в ефира на националните програми, може да се слуша в интернет на портала на Радиото и да се гледа с картина в интернет по радио Бинар от 19 часа.

Националното радио получи много поздравления по случай празника си

Президентът Росен Плевнелиев ни пожелава да запазим дългогодишното си лидерство в националния радиоефир като гарант за неподражаем професионализъм и доверие. Според държавният глава е повод за гордост, че Българското национално радио остава сред институциите, на които българите вярват безрезервно и дори повече отколкото на своите политици.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков приветства всички журналисти и дейци на радиото, номинирани за наградите „Сирак Скитник“. В неговото поздравление се казва:  „Забележително е, че влагате не само компетентност и умения, но и пределно много ентусиазъм, за да утвърждавате авторитета на Българското Национално радио, да развивате и разширявате ролята му на обществена медия“.
Министър- председателят Пламен Орешарски пожелава на всички, които работят за успеха на радиото, здраве, щастие и творческо вдъхновение. „Вярвам, че професионализмът е ключът към добрата радиожурналистика и към доверието на слушателите. Той е гаранция за успех, наред с умелото съчетаване на традициите, за чието основаване заслуга има Вашето радио и иновативността“, се посочва в поздравлението на премиера.
Главният прокурор Сотир Цацаров също пожелава творчески успехи на целия екип на Българското национално радио.  В поздравлението от него се казва, че за дългия период на своето съществуване БНР е изградило авторитет на медия, която отразява своевременно и точно динамиката на общественото, културното и политическото развитие на живота у нас и в чужбина.
В поздравителния адрес от председателя на СЕМ Георги Лозанов се посочва: „Големият принос на БНР е, че с всекидневната си работа пред националния микрофон създаде професионален модел на качествена журналистика, с нейната отговорност, компетентност, плурализъм, съспенс….Така думите й добиват тежест, достойна за Сирака, нищо, че се носят по въздуха".
Годишнината ни честити и Снежана Тодорова от Съюза на българските журналисти.
Поздравления получихме още от министрите на финансите, на здравеопазването и на младежта и спорта Петър Чобанов, Таня Андреева и Мариана Георгиева. Добри пожелания по повод празникът ни отправиха председателите на Комисията за защита на конкуренцията и на Държавната комисия по сигурността на информацията Петко Николов и Борис Димитров.
Поздравителни адреси отправиха още кметове и областни управители. Успехи и неспирен творчески устрем на всички, които ще получат отличия за своята работа пожелава и лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!