Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Няколко селища в Бургаска и Ямболска област са без ток, във Варна се оплакват от токови удари

| обновлено 27.01.14 17:35
Фото: БГНЕС

Заради силен вятър и обледяване на електропроводи няколко селища в Бургаска област са с прекъснато електрозахранване. Възстановено е електрозахранването в кв. Сарафово и Българово, както и в по-голямата част от Камено. Екипите на дружеството продължават работа по нормализиране на електроснабдяването за останалите засегнати селища в област Бургас.

Към 17.00 часа без електричество са били 6 села, от които 2 са на територията на област Варна и 4 в област Добрич, съобщиха от електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО. Възникналите аварии са вследствие на усложнената зимна обстановка в Североизточна България. 

Електрозахранването беше засегнато в още 64 населени места, но авариите там вече са отсранени. От ЕНЕРГО-ПРО заявяват, че ако не последва ново влошаване на обстановката,  до края на деня ще бъде възстановено електрозахранването на всички населени места .  

Стотици сигнали са постъпили в Община Варна с оплаквания от токови удари, които са опасни за битовата електротехника. Общината е в непрекъсната връзка с фирмата ЕНЕРГО-ПРО с настояване за бърза и адекватна реакция в сложната зимна обстановка. Екипи работят по отстраняването на аварията, оставила без ток село Каменар.

Комисията за защита на конкуренцията е глобила с 260 хиляди лева енергоразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО. Срещу него е повдигната жалба от дружество, което има фотоволтаична централа в Добричка област.  Проверката е установила злоупотреба от страна на ЕНЕРГО-ПРО и забавяне по присъединяването на дружеството като производител на възобновяема енергия.

Дружество ЧЕЗ, което обслужва Западна България, обяви, че лошото време не е причинило прекъсвания по мрежата му.

Пет села в Ямболска област са без ток. Осем електрически стълба са съборени от силния вятър в района на село Лозенец в община Стралджа. Не работи и помпената станция, ако до довечера аварията не бъде отстранена, без вода ще останат и съседните селища, включително и град Стралджа. В община Тунджа няма ток в четири села.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!