Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Петя Ставрева: Мястото на Земеделския съюз е в демократичната общност, а не в коалиции със социалистите

Фото: БГНЕС

В понеделник Европейската народна партия (ЕНП) изключи от състава си Земеделския народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев, заради политическо номадство. Гласовете за изключването бяха 56 на 8.

Протестни писма срещу оставането на ЗНС в ЕНП бяха изпратили лидерите на всички членуващи в европейската десница български партии - Бойко Борисов (ГЕРБ), Радан Кънев (Реформаторски блок), Божидар Лукарски (СДС), Петя Ставрева и Анастасия Мозер (Обединени земеделци). Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заяви, че “В ЕНП не могат да участват партии, които са идейно безпринципни”.

Йончев все още е коалиционен партньор на БСП и депутат от Коалиция за България, но се очаква да напусне парламентарната група, след като преди дни обяви, че на европейските избори Земеделският народен съюз ще си сътрудничи с партията “България без цензура”. На политическата асамблея той се е опитал да убеди делегатите, че така може да разшири влиянието на ЕНП и да й спечели допълнителни места в следващия Европейски парламент. Но опитът очевидно е бил неуспешен.

Петя Ставрева от формацията Обединени земеделци разясни в интервю позицията срещу присъствието на ЗНС в ЕНП и коментира намеренията на собствената си партия за евро-изборите през май. Чуйте.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!