Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Общинските съветници в Стара Загора си гласуваха заплати от 700 лева

Противно на обществените и медийни нагласи в Стара Загора на заседанието на Общинския съвет днес съветниците единодушно си гласуваха заплати от 700 лева.

Сумата представлява 35 процента от брутната заплата на председателя на местния парламент и 50 на сто от допустимата от закона. Силно противопоставяне и дискусии е имало по време на председателския съвет. В зала партийните групи влязоха с вече постигнато съгласие.

Александър Желязков от правната комисия коментира за "Хоризонт", че решение по въпроса, което да бъде одобрено от цялото общество, няма. Една група съветници имат собствен бизнес и не се нуждаят от заплати, други приемат възнаграждение от лица, за да лобират за прокарването на техни проекти. Сиромахомилският уклон на една голяма част от обществото трудът на съветниците да не се заплаща всъщност нанася удар върху активните и с идеи негови колеги, но тези 700 лева не могат да компенсират нито труда, нито времето, което те отделят като общински съветници, смята Желязков. При отсъствие от заседания на комисиите санкцията ще е 25 на сто от заплатата, при неучастие в сесия - 50 на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!