Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германският външен министър заплаши Украйна със санкции

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Фото: БГНЕС

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заплаши Украйна със санкции и настоя да се вземат по-сериозни мерки срещу украинското правителство. Това стана само дни, след като правителството в Берлин се обяви срещу налагането на наказания срещу Украйна.

В интервю за телевизия АРД Щайнмайер подчерта, че са небходими по-решителни мерки срещу правителството в Украйна. Той не изключи налагането на санкции като една от възможните мерки. Трябва да заплашим управляващите в Киев и със санкции и да сме готови да приложим тази заплаха, ако очакваният от нас напредък в преговорите с опозицията не бъде постигнат, заяви външният министър. Той обозначи положението в Украйна като взривоопасно, но посочи, че все пак е имало леко раздвижване сред управляващите, което позволява да се хранят надежди.

Министърът заяви също така, че освобождаването на арестуваните протестиращи не е достатъчна стъпка от страна на президента Янукович. Трябва да се стигне до най-тежката част от преговорите и тя е промяна на конституцията и отстъпване на част от президентските права на правителството, заяви Щайнмайер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!