Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Тренчев: Преди да реиндустриализира страната, правителството да отговори защо предприятията бяха подарени на ДС

Фото: БГНЕС

Преди да реиндустриализира страната, правителството трябва да отговори на въпроса защо България беше деиндустриализирана, а предприятията подарени на "нашите момчета" от номенклатурата и ДС. Това заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пред кореспондента на БНР в Стара Загора по повод създаването на новото дружество "Енергийна инвестиционна компания" към БЕХ, което трябва да изкупи от собствениците им предприятията "Химко“ – Враца и "Ремотекс" - Раднево.

Константин Тренчев и "Подкрепа" ще настояват да се разкрие истината около деиндустриализацията на държавата и да бъде потърсена отговорност от следприватизационния контрол. Лидерът на синдиката е категоричен, че голяма част от подписаните в договорите за продажба клаузи за инвестиции и социални ангажименти не са изпълнени, а заведените дела са прекратени поради давност. 

Това, което остана от някогашната социндустрия, беше нарязано на скрап, а днес роми изчукват останалата арматура по колоните.

Представители на "Булгаргаз", дружеството, което държавата натиска да изкупи част от производството на "Химко" - Враца, са коментирали пред Тренчев, че при тази цена на газа в България продукцията ще бъде непродаваема. Освен това, няма и кадри, които да работят там, защото едно предприятие не е само машини, допълва лидерът на "Подкрепа".

Днес е последният срок за подаване на оферти в БЕХ от фирми, които трябва да предложат пазарна оценка на "Ремотекс" - Раднево, оценителят трябва да бъде обявен следващият понеделник. Междувременно работниците от фирмата продължават да са в платен престой, но не получават заплати.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!