Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Д-р Георги Бакоев: В системата на здравеопазването цари хаос

Фото: БГНЕС

Няколко правителства с години бавят приемането на медицински стандарти за различните специалности. Стандартите по обща медицина вече са приети от специалната комисия в Министерството на здравеопазването, но не са валидни, докато не бъдат разписани от министъра и публикувани в Държавен вестник. Това заяви доктор Георги Бакоев, председател на БЛС в града, по повод смъртта на 48-годишния Ваньо Сандев, починал от пневмония след тежък грип.

Медицинските стандарти следва да се облекат с правила и протоколи, а изпълнението им изисква много пари, коментира доктор Бакоев. Затова вината на един лекар без тези стандарти винаги ще бъде трудна за доказване.

Ваньо Сандев е търсил медицинска помощ при общопрактикуващия си лекар, след това в дежурен кабинет и накрая в Спешен център. На този етап от Лекарския съюз в Стара Загора не могат да се произнесат по случая, но етичната комисия ще поиска писмени обяснения от всички лекари, преглеждали и предписвали лечение на пациента.

На въпрос защо от дежурния кабинет не са изпратили болния на рентген, доктор Бакоев отговори, че в системата на здравеопазването цари хаос и липсва координация между отделните звена.

Вчера областният управител на Стара Загора Живка Аладжова поиска проверка по случая от отговорните институции.

Окръжният прокурор Константин Тачев заяви, че вече е образувано и досъдебно производство.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!