Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Оръжейни доставки за милиарди долари договарят в Москва двама висши представители на властите в Египет

Фото: ЕПА/БГНЕС

Оръжейни доставки за милиарди долари договарят днес в Москва двама висши представители на властите в Египет. 

Военно-техническото сътрудничество ще бъде в центъра на преговорите в Москва на египетския министър на отбраната Абдел Фатах ал-Сиси и министъра на външните работи Набил Фахми. Те ще се срещнат с руския външен министър Сергей Лавров и с министъра на отбраната Сергей Шойгу. Очакванията са Кайро да обяви покупката на съвременни руски оръжия на стойност около два милиарда долара. Става дума за техника, която САЩ вече не доставят на властите в Египет.

Според египетски оръжейни експерти, сделката включва 24 изтребителя МиГ- 29, системи за противовъздушна отбрана, противотанковия ракетен комплекс ''Корнет'', а също така бойни хеликоптери от сериите Ка и Ми. Оръжейната сделка се финансира със заем от правителствата на Саудитска Арабия и ОАЕ.

Очаква се също така египетските министри и техните руски колеги да конкретизират постигнатите в края на миналата година в Кайро договорености за активизиране на антитерористичното сътрудничество, което включва провеждането на редица съвместни учения за борба с тероризма и с пиратството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!