Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германският външен министър е на визита в Москва, за да преговаря за бъдещето на Украйна

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Фото: БГНЕС

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е на визита в Москва, където води трудни преговори за бъдещето на Украйна. Той призова своя колега Сергей Лавров да не се оказва натиск на Киев и страната сама да реши по какъв път иска да тръгне.

Трябва да направим всичко възможно различните страни в конфликта в Украйна да стигнат до политическо решение за изход от кризата, заяви германският външен министър Щайнмайер в разговора си с руския си колега Лавров. Той призова страната да не бъде поставяна под непрекъснат натиск. Това, което става там, не е геополитически шах. Редно е да дадем възможност на украинците сами да изберат бъдещето си, посочи той.

Сергей Лавров от своя страна остро разкритикува ролята на ЕС в кризата. Общността се е опитала да увеличи влиянието си за сметка на отношенията й с Русия, заяви той. Според него именно Брюксел оказва натиск на Украйна да избере ЕС и да се обърне срещу Русия. Това е очевидно и милите думи не променят този факт, каза той.

В момента ЕС обмисля дали да не включи ОССЕ като посредник в преговорите. В нея членуват освен европейската общност, Русия и Украйна. В момента председател е Швейцария. Щайнмайер е поставил този въпрос, но руската страна засега не е взела отношение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!