Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Обществените болници във Великобритания плащат милиони на външни лекари

Фото: Архив Радио София

Проучване във Великобритания показва, че обществените болници плащат милиони на въшни лекари, за да запълнят недостига на медицински персонал в звената за спешна помощ. Именно този факт привлича и много български и румънски специалисти.

Разследването, извършено от "Съндей телеграф”, е установило, че в някои здравни заведения е било плащано по три хиляди паунда на доктор на смяна и по 1600 паунда на медицинска сестра за дежурства с продължителност между 12 и 30 часа. През 2013 година общественото здравеопазване е платило близо 250 милиона паунда на подобни фирми за външни доктори и сестри. От изданието изчисляват, че тези пари биха били достатъчни, за да се платят годишните заплати на 3 хиляди редовно наети консултанти и на 7 хиляди младши лекари.  

От Колежа за спешна медицина в Лондон отбелязват, че в обществените болници в Обединеното кралство има нужда от близо 400 консултанти в различни медицински области. Оттам обясняват, че това се дължи на факта, че много британски лекари заминават за чужбина, където работата им не е толкова натоварена. Недостигът на опитен висш лекарски персонал се запълва както с помощта на специалисти, регистрирани в частни фирми за работа, така и чрез наемане на все повече хора от чужбина, включително и от Източна Европа.

Според данни на Британския медицински съвет в общественото здравеопазване на Острова в момента работят над 2 хиляди лекари от Румъния - много повече от тези от Австралия, Полша и Испания. Същата статистика сочи, че българските доктори са 924.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!