Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Швейцарският президент Дидие Буркхалтер ще се срещне с германския канцлер в Берлин

Дидие Буркхалтер
Фото: ЕПА/БГНЕС

Близо седмица след народното допитване в Швейцария, с което беше решено да се ограничи достъпа на чужденци до пазара на труда в страната, швейцарският президент Дидие Буркхалтер ще се срещне с германския канцлер Ангел Меркел в Берлин днес. Тема на разговорите са бъдещите отношения с Европейския съюз (ЕС).

Швейцарските управляващи започват обиколка из държавите - членки на ЕС, за да минимизират щетите, които нанася на отношенията референдумът, проведен миналата неделя.

Швейцарците поискаха да се ограничи достъпа на чужденци – най-вече на граждани на ЕС, до техния пазар на труда. ЕС реагира остро на това решение, тъй като то нарушава спогодбите между Швейцария и общността. Проблемът е не само за страните от ЕС, а и за самата Швейцария. 

Едновременно със споразумението за свобода на движение ще отпаднат още шест други споразумения, които регулират икономическите й отношения с европейските държави, а те са нейният най-голям и основен търговски партньор.

Вчера ЕС прекрати преговорите с Швейцария за студентски обмен и за стимулиране на научни изследвания.

Президентът Буркхалтер трябва да започне преговори за подписване на нови споразумения. Първата му среща по този въпрос е с Меркел, а вечерта ще отпътува за Париж, за да разговаря и с френския президент Франсоа Оланд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!