Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Георги Първанов: ДПС преяжда с власт по вина на БСП

Фото: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

Според лидера на АБВ Георги Първанов съществува реална опасност предизборната кампания да се етнизира. Така обаче ще се дръпнат завесите на задкулисието, смята Първанов. Той заяви, че ДПС преяжда с власт по вина на БСП.

По повод изострянето на етно-религиозния конфликт Георги Първанов посочи, че парламентът е първоизточник на онова, което се случва на улицата, защото тъкмо там се чуват речи, които провокират етническо напрежение. Според лидера на АБВ между БСП и ДПС ще се постигне сделка за изборния кодекс. ДПС ще отстъпи от искането за пропаганда на майчин език, защото и без това го прави досега, а БСП от изискването за уседналост. Така ще се развихри изборен туризъм с негативни последици за целия изборен процес. Първанов коментира, че в държавата има страх, а срещу АБВ може да бъде използван не просто финансовия ресурс на една медийна империя, а цялата мощ на държавата. На въпрос какви са идейните разлики на АБВ с БСП особено що се отнася до европейската перспектива на България, Георги Първанов отклони с отговора, че на това трябва да бъде посветена цяла дискусия. На питане дали не чувства ли вина като част от левицата за регистрацията на ДПС като патерица на бившите комунисти, Първанов призова да не се връщаме към въпроси, решени в началото на прехода.

Въпросът е, че сега ДПС преяжда с власт. И не е виновна малката коалиционна партия, виновен е големият коалиционен партньор, който прави компромиси на всяка стъпка. Виновни са, защото отказват и досега да подпишат коалиционно споразумение, каквито коалиционни споразумения има в Германия, Холандия, Чехия, Австрия, каза Първанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!