Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Правителствата на Франция и Германия обсъждат обстановката в Украйна

Ангела Меркел и Франсоа Оланд
Фото: ЕПА/БГНЕС

Напрегната обстановка в Украйна ще бъде обсъдена в Париж на 16-ия съвместен съвет между правителствата на Франция и Германия. Сред основните теми на двустранните срещи са също отбраната, енергетиката и данъчната политика. Вчера външните министри на двете страни Лоран Фабиус и Франк-Валтер Щайнмайер осъдиха остро насилието на властите в Киев.

Правителствата на Франция и Германия участват в пълен състав на днешния съвместен министерски съвет. Той ще започне със среща на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, следвана от двустранни разговори на министрите. 

Очаква се Париж и Берлин да обявят решението за разполагане на френско-германски военен контингент в Мали през месец юни. Под френско командване той трябва да се посвети на обучението на малийските военни сили в рамките на европейската военна мисия (EUTM). Предстоят дискусии и за съвместна стратегия за развитието на енергетиката, по-специално на възобновяемите енергийни източници. На този етап се обсъжда общата платформа на сътрудничество.

Правителствата ще преговарят и за хармонизирането на корпоративния данък на предприятията, както и на финансовите трансакции, за което трябва да бъде откроена обща позиция преди предстоящите европейски избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!