Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

България чества националния си празник

| обновлено 03.03.14 12:08
Фото: БГНЕС

По случай Трети март пред Паметника на незнайния войн в София се проведе церемония по издигане на националното знаме. Българският трибагреник беше издигнат под звуците на националния химн. 20 артилерийски салюта прозвучаха в чест на 136 години от Освобождението на страната. На церемонията, която завърши с тържествен марш на гвардейците, присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, общественици, политици, духовници и много граждани.

От 18.30 часа пред паметника на Цар Освободител ще се състои традиционната заря-проверка с участието на представителни части на българската армия. Българското национално радио ще предава пряко от мястото. Денят се отбелязва с тържествени прояви в цялата страна.

На 3-и март 1878 година в Сан Стефано, днес предградие на турския град Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с който се слага край на войната между двете големи сили. 10 години по-късно тази дата започва да се отбелязва у нас като ден на Освобождението на България заради възстановяването на българската държавност в резултат именно на този договор. От 1990 година Трети март е национален празник на страната ни. Макар да се счита за предварителен и несъвършен, Санстефанският мирен договор се оценява от историците като край на едно огромно изпитание за народа ни. Именно затова датата 3-и март никога не е преставала да вълнува всеки българин.

Столичани и гостите на София могат да посетят днес безплатно музея под базиликата “Света София”, Софийската градска художествена галерия, парка-музей “Врана” и Зоологическата градина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!