Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франк-Валтер Щайнмайер се обяви против изключването на Русия от Г-8

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Фото: БГНЕС

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви против изключването на Русия от Групата на осемте водещи икономики (Г-8). Той заяви в интервю за жерманската обществена телевизия А Ер Де, че този формат е единственият, в който може да се води диалог с Москва.

Франк-Валтер Щайнмайер настоя световните лидери да работят спокойно за разрешаване на кризата в Украйна и да не прибягват до крайни мерки.

Форматът на Г-8 всъщност е единственият, в който Западът може да говори директно с Русия, каза той пред германската телевизия и попита: Трябва ли наистина да се откажем от този уникален формат?


Той подчерта, че твърде голямото съсредоточаване върху възможното влошаване на ситуацията може в действителност да помогне именно за влошаването ѝ. Министърът настоя Украйна и Русия да разговарят една с друга, ако е необходимо чрез посредници. Щайнмайер призова Русия да не допуска ескалиране на кризата и да върне военните си части отново в базите.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел е провела необичайно остър телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който директно го е обвинила, че е нарушил международното правос "неприемливата руска намеса" в Украйна. Двамата лидери обаче се разбраха за създаване на "контактна група" за започване на "политически диалог" за Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!