Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германия продължава да смята Русия за коректен доставчик на газ и петрол

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германия продължава да смята Русия за коректен партньор и лоялен доставчик на газ и петрол към Европа и засега не вярва Москва да прекрати подаването на енергийни суровини към Запада. Това заяви германският министър на икономиката Зигмар Габриел преди среща с колегите си от ЕС в Брюксел. Той посочи обаче, че европейските партньори трябва да се подготвят за помогнат на Украйна, която има сериозни притеснения за доставките си на газ.

Германия в момента е най-важният посредник в кризата с Украйна. Всички погледи са отправени към канцлера Ангела Меркел, която е единственият западен лидер, поддържащ ежедневен контакт с руския президент Владимир Путин. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също разговаря непрекъснато с колегите си в Киев и Москва, за да потърси мирен изход от кризата.

Една трета от газа и петрола в ЕС идват от Русия и общността не може да си позволи да прекрати отношенията с Москва. Затова и Берлин се опитва всячески да не влиза в реторика от времената на Студената война, а да успокои духовете. Позицията на Германия е, че всякакви наказателни мерки срещу Русия ще принудят Путин да действа остро. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!