Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Москва бяха наградени победителите от първия конкурс за млади български и руски автори и преводачи

Фото: Васко Михайлов

В Москва бяха наградени лауреатите на първия конкурс за млади български и руски автори и преводачи. Връчването на наградите стана по време на тържествена вечер, посветена на 136-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство. 

Организатор на конкурса за млади преводачи е българското посолство в Москва със съдействието на Литературния институт "Максим Горки", обществената организация "Фонд за стабилно развитие на България" и Съюза на българските писатели.

Познаването на историята, културата и езика на другия народ е ключ към взаимното разбирателство, знак на уважение към националното достойнство на другия народ и здрава основа за приятелство, подчерта българският посланик в Москва Бойко Коцев при връчването на дипломите и премиите.

Сред наградените е Антонина Тверицкая, която изучава българска филология в Московския държавен университет.

Радвам се, че спечелих, защото просто е интересно младите хора да пишат. Те пишат интересни неща, като имахме разкази и есета, и аз превеждах, каза Антонина Тверицкая.

По време на гала-концерта московски ученици танцуваха хора и пяха български песни, но най-възторжено залата посрещна обичаните в Русия наши певци Грета Ганчева и Бисер Киров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!