Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Браншови организации оспорват законова промяна за минералните води

Фото: БГНЕС

Няколко браншови организации са против промяната в Закона за водите, която предвижда да се даде право от едно находище с минерална вода да бутилират различни фирми. Сред несъгласните с промяната са Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците. 

Доста от фирмите, които бутилират минерална вода, настояват да се запази принципа една фирма за едно находище. 

Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки:

В защита на интереса и на инвеститорите, и на потребителите ще сезираме Европейската комисия с официална жалба и ще стигнем и до съда. Защото категорично заявявам, че днес още един път чух как България е на път да наруши европейското право. 

Според фирмите по-добрият вариант е да се дадат разрешения за ползване на нови находища на минерална вода, от които в момента не се добива, вместо от едно находище да бутилират минерална вода няколко фирми: 

Петя Джонева от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки:

Всички знаем, че има множество извори. Нека те да стигнат до трапезата на българина. Да привлечем отговорни инвеститори. Само 2% от това, което съществува като богатство, е дадено. 

Според Министерството на околната среда не са нарушени европейските правила. Асен Личев, началник на отдел в екоминистерството, посочи: 

Ние, като държава не може да си замълчим, когато опонентите биха казали "има много находища, които са с питейни качества и за бутилиране", но в интерес на истината тези, които в момента има концесионери на тях, са най-ефективните. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!