Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Москва се провежда "Марш на мира" срещу нарушаването на украинския суверенитет

Фото: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва


Ден преди насрочения референдум в Крим за присъединяване на автономната република към Русия в центъра на Москва се провежда "Марш на мира". Протестът е срещу нарушаването на украинския суверенитет и фактическата руска военна окупация на полуострова.

Антивоенното шествие е организирано от редица руски опозиционни движения и ще премине по централните улици на Москва. За късния следобед е планиран голям митинг с участието на десетки хиляди души. Очаква се в похода да се включат и активисти от Евромайдана в Киев.

Организаторите бяха поканили и бившия украински премиер Юлия Тимошенко, но тя поне до понеделник ще бъде в Германия, където продължава нейното лечение след затвора.

Протестната акция е срещу въоръжената намеса на руските власти в украинските събития, казва един от нейните организатори, Петър Царков от движението "Солидарност”.

Темата за евентуална война с Украйна и окупацията на части от нейната територия вълнува голямо количество хора и много от тях откликнаха на нашия призив да излязат на улицата и да изразят своята гражданска позиция, посочи Царков.

Днешният "Марш на мира" е първият съгласуван с властите опозиционен протест срещу руската политика в Украйна. Досегашните няколко акции бяха стихийни и бяха прекратявани от полицията с масови арести.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!