Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Русе избират двама кандидати за митрополит

Протосингелът на Русенската митрополия архимандрит Виктор Мутафов
Фото: БГНЕС

В Русе ще се проведат епархийски избори. Избирателите ще се съберат в катедралния храм "Света Троица", а гласуването ще започне след отслужването на литургия в  митрополията. На вота трябва да бъдат избрани двама от деветимата кандидати, от които ще бъде определен новият митрополит. 

Листата включва епископите Инокентий, Яков, Тихон, Наум, Сионий, Данаил, Киприян, Григорий и Йоан. Очаква се двама от деветимата кандидати да бъдат избрани днес. 

Ето и впечатленията за нагласата на миряните на архимандрид д-р Виктор Мутафов - протосингел на Русенската митрополия: 

Те очакват с нетърпение избора, за да видят кой ще бъде новият митрополит. Летвата е вдигната доста високо, защото така или иначе митрополит на епархията беше Негово светейшество българският патриарх Неофит. Той е един изключително ерудиран човек. Достойни са всички тези девет човека, които Светият синод е поставил в листата.

Ако Светият синод на заседанието си на 22-ри март обяви избора за валиден, следващата неделя ще се състои и канонически избор, при който от тези двама епархийски избраници, владиците, начело с Патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новия русенски митрополит.

Изборът досега се бавеше, тъй като трябваше да минат други две важни гласувания, овдовели престола във Варненска и Неврокопска епархия за да се запълни състава на Светия синод. Това обясни временно управляващият епархията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!