Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

На първа страница на вестниците "Дума" и "Земя" водещото заглавие е "Крим избра Русия". Върховният съвет на Крим официално обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация, след референдума, на който близо 96,77% от участвалите жители на Крим гласуваха за отделяне от Украйна, допълва изданието.  "Стандарт" отбелязва новината със заглавието "Западът не посмя да пореже Москва" и отбелязва мерките на САЩ и Европейския съюз, които налагат ограничения на пътувания и замразяване на авоари, като безпрецедентни в историята на отношенията между Русия и Запада след разпадането на Съветския съюз. 

"Безработицата стигна рекордни за последните десет години нива" е заглавието от първата страница на вестник "Сега".  Мерките за  борба с безработицата продължават да не дават съществен резултат, показват поредни статистически данни, този път от наблюдението на работната сила през 2013-а година. Най-сериозно е увеличението на безработицата сред младежите до 29 години, допълва  изданието. "Парадокс: Безработицата расте, заетостта - също" е заглавието на вестник "Труд". Според изданието причината за този парадокс е, че българите в трудоспособна възраст намаляват по-бързо от броя на работещите. "Капитал Дейли" обяснява в статията по темата: "Един от най-сериозните проблеми е структурната безработица - бизнесът разкрива нови длъжности, но не може да намери хора с необходимите компетенции".

"407 българчета осиновени в чужбина за 2013-а година" е водещото заглавие на вестник "Телеграф". От Министерството на правосъдието посочват, че в сравнение с предходните години това е рекорд. 

Четири пъти полицията не успяла да заведе в съда убиеца от Лясковец, е една от водещите теми на вестник "24 часа". Убиецът от Лясковец се е оплаквал на Борис Велчев от полицейски произвол, допълва изданието. "Труд" съобщава, че съдебният състав по случая е заседавал в болницата, където  Петко Петков е на системи в реанимацията след операция. Вестник "Преса" уточнява, че в началото, за да сплашат стрелеца, командосите стреляли по него с халосни патрони.

Чавдар Васев е новият заместник директор на Агенция "Митници", съобщава "Стандарт" и уточнява, че заповедта е подписана от министъра на финансите Петър Чобанов. Васев има дългогодишен управленски опит като главен секретар на Държавния застрахователен институт и на Агенция „Митници“.

Вестник "Труд" цитира одит на Европейската сметна палата, според който Държавен фонд "Земеделие" не само не е забелязал измами с двойно деклариране на едни и същи ниви от различни земеделци за евросубсидии, но дори е помогнал те да получат пари. 

"ЧЕЗ, И Ви Ен и "Енерго-Про" трябва да платят до края на работния ден днес 320 млн. лв. на НЕК", пише вестник "Преса". Според ултиматум, поставен от ДКЕВР и енергийния министър Драгомир Стойнев, ако фирмите не възстановят парите на НЕК, още утре може да започне процедура за отнемане на лиценза им. 

Бургас и Велико Търново са най-добрите градове за живеене, пише вестник „24 часа“ . С призове са и Несебър, Аксаково, София, Варна, Кюстендил, Пловдив и сръбският Димитровград.  Столицата печели с две награди за „Най-добър град за културен живот“ и „Най-добър бизнес град“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!