Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Берлин: Москва още е член на Г-8

Ангела Меркел
Фото: ЕПА/БГНЕС

Присъединяването на Крим към Русия е незаконно, но Москва все още е член на Г-8. За момента само се говори за спиране на подготовката за участието на водещите западни страни в срещата на върха в Сочи, която трябва да се състои през юни. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Поглъщането на Крим от Русия след референдума и обявяването на независимост са нарушение на международното право, заяви германският канцлер. 

Така нареченият "референдум" нарушава международното право, декларацията за независимост, която руският президент прие вчера, също не съответства на международното право, както и поглъщането от Крим към Руската федерация, каза тя.

Меркел подчерта, че международните организации, включително Организацията на обединените нации, Европейският съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, споделят това мнение. Германският канцлер заяви още, че на фона на тази безизходица ще продължат диалога. 

Искаме по-добро развитие, особено в Украйна. Но различията в мненията относно Крим остават, заяви канцлерът.

Въпреки всичко засега Русия остава член на Г-8, макар че по-рано тази сутрин Франция обяви изключването й.

Засега не сме взели такова решение, опроверга канцлерът.

Също така днес германският и холандският външни министри публикуваха съвместна статия, с която призоваха Европейският съюз да се подготви за преодоляване на кризи в съседните му държави. Три са важните точки, които Европа трябва да има предвид. На първо място това е консолидиране на Съюза и преодоляване на кризите в него. На второ място е по-добро прилагане на общите решения и на трето място е съобразяване от страна на националните парламенти към европейските интереси. Не бива да подлагаме на съмнение всичко онова, което постигнахме дотук заедно, посочват двамата дипломати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!