Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

За 48 часа италианската брегова охрана спаси над 2000 бежанци

Фото: ЕПА/БГНЕС

Нова вълна от бежанци през Сицилийския пролив към италианските брегове се отчита през последните 48 часа. До момента италианската брегова охрана е спасила над 2000 души.

Те са пътували с лодки – общо 13 на брой, и сред тях има мъже, жени и деца от различна националност. Операцията по оказването помощ на бежанците се осъществява по програмата “Маре Нострум” на италианското правителство.

Началникът на Генералния щаб на отбраната Луиджи Бинели Мантели заяви, че операцията “Маре Нострум” е допринесла значително за намаляване трафика на хора, противопоставяйки се на така наречените “кораби-майки”.

Адмирал Мантели обърна внимание, че извънредните средства по програмата са привършили и тя се осъществява благодарение на редовния бюджет на военните сили. Според него, освен че тя служи като граничен контрол, хуманитарната страна на въпроса е също важна и Европа трябва да разбере това.

По програмата “Маре Нострум” италианската държава е оказала помощ на 12 228 души, а са задържани и 46 нелегални превозвачи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!