Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Съветът на федерацията ратифицира договора за приемане на Крим в състава на Русия

| обновлено 21.03.14 11:23

Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент - гласува единодушно за присъединяването на Крим и град Севастопол към Русия. Приет беше и конституционен закон за създаването на двата нови субекта в състава на Руската федерация. 

С днешното гласуване на предложените от президента Владимир Путин законопроекти се урежда правният статут и фактическото присъединяване на новите два субекта към Руската федерация: Крим - като република и Севастопол - като град с федерално значение.

Докладчик по двата документа беше външният министър Сергей Лавров. Според него терминът "анексия" е неприложим към процеса на присъединяване на Крим към Русия: Чуждестранните колеги, които говорят за анексия, нека първо изгледат кадрите от  Крим, където жителите на полуострова показват своята искрена радост от влизането в Русия. Сегашните власти в Киев не оставиха на Крим друга възможност и Русия нямаше как да не реагира положително на молбата на братските народи и да се притече на помощ, подчерта Сергей Лавров. Той определи санкциите срещу Русия като абсолютно неприемливи и посочи, че те ще бъдат пречка за нормалните контакти.

От своя страна Съветът на федерацията прие декларация по повод обявените от ЕС и САЩ санкции, които определя като безпрецедентен политически шантаж и опит да бъде наказана Русия за нейния независим външнополитически курс. В отговор на санкциите Русия вече подготвя контрамерки, които ще бъдат реципрочни, обявиха от външното министерство. Подготвя се и денонсиране на споразумението от Харков за руския черноморски флот в Севастопол, което по думите на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, не е в сила след като градът вече е руски. Така ще отпадне и намалението в цената на руския газ и Украйна може да се окаже, че ще бъде принудена да плаща  най-високата цена в Европа за руското синьо гориво.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!