Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Атанасова: Вероятно през второто шестмесечие няма да има средства в системата на здравеопазването

Фото: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ заявиха, че половината от резерва на Здравната каса е изхарчен. Това, според тях, ще доведе до безпаричие в здравната система през второто полугодие. За опасенията на ГЕРБ е репортажът на :

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от надзорния съвет на здравната каса, десетицата е между 150 милиона и 300 милиона лева. В същото време резерва е 136 милиона лева. десислава Атанасова коментира.

Най-сериозен е дефицитът по отношение на финансирането на болничната помощ и по отношение на разходите, свързани с лекарствените продукти в хуманната медицина и за домашно лечение,  които НЗОК заплаща и тези, които се полагат по клинични пътеки в лечебните заведения. На фона на тази страшна картина, която се очертава, на фона на фактите, че вече наполовина е изхарчен резервът на Здравната каса и то на нива от 136 милиона, което, ако продължава по същия начин и хоспитализациите в лечебните аведения, и неяснотите относно методиката, по която Здравната каса ще плаща, ще се окаже, че вероятно през месеците след  второто шестмесечие на годината няма да има средства в системата на здравеопазването.

Атанасова алармира и за продължението на министъра на здравеопазването Таня Андреева да бъде закрит  Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Атанасова посочи, че този орган е постигнал намаляване на над  850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 милиона лева на Здравната каса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!