Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кандидатът на дясната опозиция Натали Косюско-Моризе води на първия тур на изборите за кмет на Париж

| обновлено 24.03.14 14:09
Натали Косюско-Моризе Париж кметски избори
Фото: ЕПА/БГНЕС
Първият тур на местните избори във Франция донесе слаби резултати за управляващите социалисти и безпрецедентен пробив за крайната десница.

Предупредителен сигнал към управляващата левица, политическа апатия и разочарование сред французите - това откроиха резултатите от първия тур на местните избори. Те изведоха десницата начело с около 46,5% гласове срещу 37,7% за левите кандидати за кметските кресла.

Над 38% от хората не отидоха до урните. Това е най-слабото участие за общински избори във Франция, което допринесе за историческия пробив на крайнодесния Национален фронт. За първи път негов кандидат (в град Енен Бемон) беше избран на първи тур; крайнодесните водят и в големи градове като Авиньон и Перпинян. Тяхната лидерка Марин льо Пен побърза да обяви края на господството на двуполюсната система, докато социалистите призоваха към републиканско обединение за втория тур на 30-и март. Кандидатите имат два дена, за да определят стратегията си.

В Париж засега води претендентката на десницата Натали Косиюско-Моризе, но шансовете на втория тур са сериозни и за съперницата ѝ, социалистката Ан Идалго




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!