Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия възнамерява да превърне Крим в специална икономическа зона

Фото: ЕПА/БГНЕС
Амбициите на руското правителство са да превърне Крим в рай за инвеститорите, като им предостави данъчни преференции. Идеята е икономическата зона да бъде подобна на тази в Калининградска област.

В руския анклав действа специално законодателство, което освобождава местните предприемачи от плащането на данък върху печалбата и собствеността в продължение на шест години и предвижда други данъчни и финансови облекчения.

Министърът на икономиката Алексей Улюкаев твърди, че руските частни инвеститори имат готовност да реализират проекти в Крим на стойност 5 милиарда долара основно в туризма, селското стопанство и пристанищните услуги.

Според руската преса интензивно ще се развиват и държавните проекти, като разчетите показват, че само за изграждането на инфраструктурата ще са необходими 10 милиарда долара.

Една от възможностите е да бъде създадена специална държавна корпорация, която ще привлича инвестиции и ще помага при получаването на разрешителни. Идеята има и противници, тъй като подобна корпорация действаше по време на строителството за Олимпиадата в Сочи и в крайна сметка проектът поскъпна в пъти.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!