Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ДКЕВР очаква поевтиняване на парното

| обновлено 25.03.14 15:27
Фото: БГНЕС

Цената на парното и топлата вода се очаква да падне, обяви Димитър Димитров от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Поевтиняването ще е поради намалението на цената на газа през идното тримесечие, но все още точните проценти не са ясни.

Миналата седмица председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви, че природният газ ще поевтинее с близо 5 процента от 1-ви април, тоест цената на "Булгаргаз" ще бъде намалена от 630 лева за кубически метър газ до 601 лева.

Ако цените паднат с по-голям процент, с по-голям процент това ще рефлектира и върху останалите дейности в енергийните предприятия, свързани с консумацията на природен газ, каза Боев.

Процентът на намаление на парното и топлата вода ще стане ясен след допълнително закрито заседание на ДКЕВР, защото на днешното заседание Александър Петров от "Булгаргаз" заяви, че ще депозират възражение, с което ще поискат цената на газа да падне само с 2,73 на сто, а не с 5 процента, както настоява енергийният регулатор. Задълженията на топлофикациите надхвърлят 85 на сто от всички задължения към "Булгаргаз" и така те са структуроопределящи за финансовото състояние на дружеството. 

От дълги месеци разговаряме за състоянието на "Булгаргаз" в недобро положение и точно заради това ние ще депозираме допълнително наше становище, което ще дообосновава защо искаме само 2,73 процента. Това е разликата, която се формира между 2,73 процента и 4,56. Тя се базира на недовзети приходи, каза Петров.

Затова процентът на намаление на парното и топлата вода от 1-ви април ще стане ясен след допълнително закрито заседание на комисията, заяви Димитър Димитров от енергийния регулатор.

В момента сме в ситуация, при която ние сме взели едно решение на първо заседание, на откритото заседание вие чухте всички, че ще има възражение, вследствие на което ние ще се съберем и ще обсъдим наново. Експертите работят и се правят изчисления и се изчисляват варианти, при които ние трябва да мотивираме такова едно намаление на другите услуги, свързани с консумацията на природен газ, обясни Димитров.

Днес стана ясно също, че "Топлофикация-София", която е най-големият длъжник на държавното газово дружество, дължи още 191 милиона само към "Булгаргаз", освен 550-те милиона лева дълг към Българския енергиен холдинг. Другите длъжници са топлофикациите във Варна, Плевен и Бургас, които заедно със столичната топлофикация формират 85 на сто от дълговете към газовото дружество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!