Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия обяви резолюцията на ООН за Крим за контрапродуктивна

| обновлено 28.03.14 11:39

Според Русия гласуваната от Общото събрание на ООН резолюция за Крим е контрапродуктивна. Тя допълнително ще усложни опитите за решаване на вътрешнополитическата криза в Украйна, смята външното министерство в Москва.

Внесената за гласуване в ОС на ООН резолюция „За териториалната цялост на Украйна” е пореден опит да не бъдат признати резултатите от успешно реализираното законно право на жителите на Крим за самоопределение, се подчертава в коментар на руското външно министерство. В документа се твърди, че властите в Киев и техните чуждестранни „адвокати” се опитват да изопачат същността на тревожните процеси в Украйна в опит да прехвърлят цялата вина за ескалацията на напрежението върху Русия. Резултатите от грубата намеса на Запада са налице - незаконна смяна на властта, липса на държавно управление и правен ред, безчинстващи екстремисти, масово нарушаване на човешките права и заплаха за сигурността на малцинствата, коментира руското външно министерство.

В съобщението се посочва още, че различните позиции в ООН, многото въздържали се и неучаствали в гласуването е доказателство, че не се приема едностранчиво тълкуване на събитията в Украйна. Русия отправя призив към конструктивно настроените и независимо мислещи участници в международната общност да съдействат за стабилизиране на обстановката в Украйна и да проявят уважение към резултатите от референдума в Крим, който вече изигра своята историческа роля и е безполезно да бъде оспорван, се посочва в съобщението на руското външно министерството.

Вчера Общото събрание на ООН прие резолюция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна. В подкрепа на документа гласуваха 100 държави, против - 11, а 58 се въздържаха.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!