Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франция е в ден за размисъл преди втория тур на общинските избори

Франция е в ден за размисъл преди втория тур на общинските избори, които миналата неделя преминаха при рекордно ниска активност. Управляващите социалисти претърпяха сериозна загуба, а крайната десница отбеляза исторически пробив.

Френските социалисти са в сложна ситуация след убедителната преднина на десните сили миналата седмица. Левицата се надява на активизиране на електората си, което единствено би обърнало резултата. Надеждата обаче е слаба след излезлите последни данни за ново покачване на безработицата и отхвърлянето от Конституционния съд на закона срещу затварянето на предприятия, с който управляващите се надяваха да възвърнат доверието на работническата класа. Част от нейния електорат се влива в крайнодесния Национален фронт, който за първи път поведе в над 10 града на първия тур. Призивът на премиера Жан-Марк Еро за "републикански фронт" с обединение на опозиционни сили срещу крайната десница не срещна масова подкрепа.

Сред изключенията от общата тенденция е Париж, където социалистката Ан Идалго има най-сериозни шансове за победа, въпреки преднината за дясната ѝ съперница Натали Косиюско-Моризе на първия тур.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!