Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германският външен министър не вижда перспектива за членство на Украйна в НАТО

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Фото: БГНЕС
Не виждам перспектива за членство на Украйна в НАТО. Това е моята позиция, която още не е съгласувана с германското правителство, но смятам, че нямаме различия. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си с колегите си от Полша и Франция Радослав Сикорски и Лоран Фабиус. Тримата разговаряха ден преди срещата на външните министри от страните-членки на НАТО в Брюксел. Те се срещнаа във Ваймар и обсъдиха обща позиция по кризата в Украйна.

Ако Путин в рамките на деня нареди изтегляне на армията от границите с Украйна, това ще е знак за разведряване, посочи Щайнмайер. В понеделник руският президент Путин е гарантирал в телефонно обаждане до Меркел, че Москва ще изтегли войската си от границите. Полският външен министър Радослав Сикорски обаче заяви, че е скептичен и че се надява обещанието на Путин да не е първоаприлска шега.

В заключителния документ, приет след срещата на тримата министри, беше заявено, че ЕС ще продължи тясното си сътрудничество с източните си партньори като Украйна, Грузия или Молдова. Тези страни няма да бъдат поставяни пред избора или ЕС – или Русия, а трябва да е възможно да сътрудничат и с двете, се казва в декларацията. Това е в интерес както на самите тях, така и на ЕС и на Русия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!