Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Глазиев: Санкции срещу Русия са политическо самоубийство за Европа

С въвеждането на санкции срещу Русия Европа може да извърши икономическо самоубийство. Това твърди в телевизионно интервю Сергей Глазиев, съветник на руския президент Владимир Путин.

Загубите на Европейския съюз, в случай че бъдат приложени икономически и финансови санкции срещу Русия, ще бъдат огромни, смята Глазиев:

Големият въпрос е срещу кого са насочени тези санкции от гледна точка на нанасянето на максимални щети. Ако американците се опитат да реализират модел, приложен върху Иран, а това означава практическо изключване на Русия от световната финансова система в нейната част в долари и евро, то по наши разчети загубите за ЕС могат да достигнат 1 трилион евро. Ако блокират нашите плащания, сериозно ще пострадат европейските банки. Така че санкциите за Европа са равносилни на икономическо самоубийство и европейският бизнес много добре разбира това.

Икономистът прогнозира, че най-големи загуби ще понесе Германия - поне 200 милиарда евро, но силен страничен ефект ще има и върху икономиките на Украйна и Прибалтика.

Според Глазиев успоредно с намерението да накажат Русия, САЩ могат да преследват и една друга цел - дестабилизиране на европейската финансова система, а това според него вече е една голяма геополитическа игра на ръба на световна война.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!