Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Москва предупреди руснаците да не пътуват до страни, имащи споразумение със САЩ за екстрадиране

Фото: ЕПА/БГНЕС

Руското външно министерство предупреди руските граждани да се въздържат да пътуват до страни, които имат споразумение със САЩ за взаимно екстрадиране. Сред тези страни е и България.

Руското външно министерство официално предупреждава пътуващите зад граница руски граждани, че напоследък значително е нараснал рискът  да бъдат арестувани и екстрадирани по искане на американските правоохранителни органи и спецслужби. Министерството свързва тези действия с въведените от САЩ антируски санкции във връзка с руската политика в Украйна и присъединяването на Крим.

Въпреки че Вашингтон не е обявявал никакви визови ограничения за обикновените руснаци, в официалното предупреждение се посочва, че американската администрация се опитва да превърне в рутинна практика залавянето на руски граждани в трети страни, за да бъдат те съдени в САЩ, като правило по съмнителни обвинения. Руското външно министерство също така предупреждава, че гражданите на страната могат да се сблъскат в чужбина с предвзето правосъдие и продължителни срокове затвор.

Сред страните, за които се отнася това предупреждение, са редица любими за руснаците туристически дестинации като България, Финландия, Франция, Германия, Израел, Египет и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!