Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Златно съкровище, заловено от ДАНС, е изложено в НИМ

Фото: БГНЕС
Златно съкровище от третото хилядолетие преди новата ера беше заловено при операция на ДАНС. Днес ценната находка, която е трябвало да бъде продадена от иманяри, беше изложена в Националния исторически музей.

Операцията на ДАНС е била проведена преди няколко седмици в България. Златното съкровище е било изкопано от престъпна група от иманяри, които са търсили купувач. Съкровището включвало около 15 хиляди златни елемента.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев отбеляза:
Както виждате, те са запечатани като веществено доказателство, върви процес. Мога да ви кажа само, че биха излезли два сезона прекрасен филм от това как е намерено и как сме го хванали.

Директорът на НИМ Божидар Димитров обясни колко би струвала подобна находка:
Ако започнем, да речем, от 100 хиляди евро, ако има двама арабски шейхове, които много искат да го имат, може да стигне цена и четири, пет, и шест милиона. За такова нещо, което наистина е рядкост в света, в световен мащаб - от Третото хилядолетие да намериш златно съкровище, цената би скочила до няколко милиона евро.

СнимкаЗаловеното от агентите на ДАНС съкровище е едно от най-старите, намирани у нас. Находката е от началото или средата на третото хилядолетие пр.н.е., от около 1500 г. преди Троянската война и с около 2500 г. по-стара от всички познати досега тракийски съкровища, намерени по нашите земи, каза Б. Димитров. Най-старо остава Варненското съкровище, новата находка запълва част от голямата празнота между него и Вълчетрънското съкровище, разделени от голям период, през който не са намирани златни предмети. Това е голямата научна стойност на находката, която има и висока художествена стойност - свидетелства за присъствието на високотехнологична цивилизация по днешните български земи, съхранявана и развива през дълъг период от време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!