Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Путин: Събитията в Източна Украйна са отговор на заплахите на нелегитимната власт в Киев

| обновлено 17.04.14 15:28
Фото: ЕПА/БГНЕС

Събитията в Югоизточна Украйна са отговор на местното население на заплахите на нелегитимната власт в Киев и националистите да използват сила. Това заяви Владимир Путин по време на пряката линия с руските граждани. Всичките 17 въпроса, зададени на руския президент в първия час от ежегодната  му телевизионна пресконференция "Пряка линия" бяха за съседна Украйна.

Руският президент определи събитията в Киев от края на февруари като антиконституционен преврат и въоръжено завземане на властта.

Вместо да започнат диалог, от Киев изпратиха своите назначенци - губернатори в източните региони и това предизвика недоволството на местното население, което започна да организира протести. Вместо да осъзнаят, че в украинската държава става нещо нередно и да направят опит за диалог, властите в Киев изпратиха срещу гражданското население танкове и авиация. Това е още едно много сериозно престъпление на днешните киевски управници, посочи Путин и изрази надежда, че те ще осъзнаят в каква пропаст тласкат страната.

Коментирайки днешните преговори в Женева, Путин подчерта, че те трябва да посочат пътя към истински, а не към показен диалог за бъдещето на Украйна.

Само чрез преговори и чрез средствата на дипломацията може бъде решена украинската криза, подчерта руският лидер. Путин за пореден път категорично заяви, че в Източна Украйна няма никакви руски военни или други подразделения и че въоръжените отряди там са от местни жители, които защитават своята земя.

Русия никога не е планирала присъединяването на Крим, но е трябвало да действа извънредно в създалата се ситуация, при която народът на Крим взе решение за своето самоопределение в условия на застрашена сигурност, заяви Владимир Путин по време на 12-ата поред пряка линия с руските граждани. 

Предварително към него бяха отправени около 2,5 милиона въпроса по телефона, чрез есемеси и по интернет. Специалната програма се излъчва директно от всички държавни радио и телевизионни програми, като за първи път в този своеобразен диалог с руския президент днес участват и жителите на новия руски регион Крим.

Владимир Путин отрече твърденията на Украйна и Запада, че руски специални части всяват безредици в Източна Украйна. Президентът обаче призна за първи път, че войниците, които носеха униформи без опознавателни знаци в Крим през миналия месец, са руски военни:

Зад гърба на силите за самоотбрана на Крим, разбира се, стояха наши военнослужещи. Те действаха много коректно, решително и професионално, за да осигурят провеждането на референдума открито, честно, достойно и да помогнат на хората да изразят волята си.

Руският президент заяви, че решението за анексиране на Крим отчасти е било свързано с разширяването на НАТО и опасенията на Москва, че Украйна може да влезе в състава на Алианса: Когато инфраструктурата на военен блок се приближава към границите ни, това ни притеснява и поражда въпроси. Трябва да предприемем някакви ответни мерки. Затова и решението ни за Крим беше отчасти свързано с това.

 Путин заяви, че доверието между Русия и САЩ е изгубено много преди кризата в Украйна, но иска да възстанови сътрудничеството между Москва и Вашингтон. В отговор на въпрос на бившия американски шпионин Едуард Сноудън Путин отговори, че правителството използва специални разузнавателни средства само за криминални разследвания и не подслушва на общо основание своите граждани. Руският президент подчерта, че страната му не иска да се изолира от света с нова Желязна завеса. Желязната завеса е съветско изобретение. Нямаме намерение да отделяме страната и обществото ни от никого, каза Путин. 

Президентските избори в Украйна, които трябва да бъдат произведени на 25-и май, ще са нелегитимни, тъй като има действащ президент, заяви още Путин:

Според конституцията на Украйна, ако не я променят, нови избори, при наличие на действащ президент, е просто невъзможно да се произведат.

По оценка на Путин президентската надпревара в Украйна протича по абсолютно недопустим начин. Все пак държавният глава заяви, че Русия е готова да работи с всички участници в изборния процес в страната.

В същото време украинският премиер Арсений Яценюк обвини руския президент, че се опитва да саботира предстоящия президентски вот. Според Яценюк Москва е отговорна за жертвите в последните сблъсъци в Източна Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!