Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Според Путин Европа не може да спре да купува руския газ

Фото: Капитал

Според руския президент Владимир Путин не е възможно Европа да спре да купува руския природен газ: Повечето европейски страни покриват 35-40 процента от необходимия им газ с доставки от Русия. Възможно ли е изцяло да спрат да купуват руски газ? Според мен е невъзможно. 

Като изтъкна, че в газовите отношения зависимостта е взаимна и интересите и от двете страни трябва да са балансирани, Путин отправи следното предупреждение: Тук има само един проблем - транзитът и най-опасният елемент - тук, разбира се, е транзитът през Украйна, с която много трудно се договаряме по енергийната проблематика. 

Руският лидер предупреди, че ако Киев до месец не започне да са издължава, газовите доставки могат да спрат и да се осъществяват занапред само при авансово плащане. Това е много тежък начин за разплащане и той може да доведе до прекъсване на транзита към европейските потребители, изтъкна  руският президент.

В писмо до руския президент председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбелязва, че Европейският съюз (ЕС) е съгласен да има консултации между Русия и Украйна във връзка със сигурността на доставките и транзита на газ. Писмото на Барозу е в отговор на това на президента Путин от 10-и април, изпратено до 18 страни - членки на ЕС, в което той предупреждава, че Москва повече не може да толерира задълженията на Украйна и ще спре доставките на газ за Киев, което може да се отрази на транзита за Европа.

Председателят на Еврокомисията отбеляза, че европейските компании са подписвали договори с руския газов монополист и той носи отговорността за изпълнението им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!