Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Обама и Меркел ще се консултират с европейските си партньори за още санкции срещу Русия

| обновлено 25.04.14 17:26
Фото: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама, който е на посещение в Южна Корея, заяви, че ще проведе консултации с европейските си партньори за евентуално въвеждане на още санкции срещу Русия, съобщи Ройтерс. Според Вашингтон Москва не изпълнява договореностите от Женева за деескалиране на кризата в Украйна.

Германският канцлер Ангела Меркел разговаря днес с руския президент Владимир Путин по телефона, за да го убеди да спазва договорките за приключване на кризата в Украйна. В разговора Меркел е изразила дълбоко безпокойство от ситуацията в Украйна, съобщи говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. Тя е настояла Русия да призове открито сепаратистите в Украйна да свалят оръжието и да прекратят насилието. Според Берлин правителството в Киев от своя страна се придържа стриктно към договорките за уталожаване на напрежението в страната и сега това се очаква да направи и Русия. Ние настояваме и Украйна да се придържа към договорките, като виждаме, че тя наистина ги спазва, подчерта Зайберт.

По-късно се очаква Меркел да проведе телефонна конференция с американския президент Барак Обама, френския държавен глава Франсоа Оланд, както и премиерите на Великобритания и Италия Дейвид Камерън и Марио Ренци, на която да бъдат обсъдени следващите стъпки на международната общност. САЩ настояват за по-строги санкции срещу Русия, но засега Германия и Италия се противопоставят. Вашингтон обвинява Москва, че не спазва договореностите от Женева и САЩ са готови да наложат строги санкции срещу Русия и самостоятелно, ако останалите партньори не се съгласят.

В същото време руското военно министерство излезе с изявление, че е готово за "непредубедени и конструктивни" преговори със Съединените щати за стабилизиране на Украйна, макар че още не е получило подобна молба от Пентагона.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда откри предварително разследване за събитията около отстраняването на бившия украински президент Виктор Янукович. През февруари Радата призова съда да съди Янукович за масови убийства на демонстранти в Киев и поиска от него да подаде оставка, което предизвика настоящата криза между Киев и Москва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!