Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Българската адвокатура отбеляза с национална конференция 135-ата годишнина на Търновската конституция

Фото: Катя Чорова

Българската адвокатура отбеляза с национална конференция 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция. Форумът се проведе във Велико  Търново в искорическата сграда,в която през 1879-та година Учредителното събрание е изработило основния закон на освободена България. Репортаж на кореспондентката ни Катя Чорова:

Пред участниците в конференцията бе представена историческа възстановка на събитията от 1879 година, когато княз Дондуков- Корсаков открива Учредителното събрание и започват дебатите за Първата българска конституция.

Приветствам ви с отварянето на първото в освободената наша страна Народно събрание. Считаме, че е потребно да имаме една конституция, която да гарантира правата на народа, тази свобода, към която се стремят най-просветените народи.

 

Днес даряваме юридическа литература на Градската библиотека и на Великотърновския университет и по 2 000 лева на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" и на музея „Възраждане и учредително събрание“, обяви на конференцията председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Считаме, че трябва да се развива този музей, който има една фантастична експозиция, в който всеки един българин, който влезе в него не може да не премине в онези времена, в които са се ковали основите на българската държавност.

Сред 230-те депутати в Учредителното събрание, 17 са били адвокатите, наричани тогава прошенописци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!