Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Газпром" може да спре транзита на газ през Украйна

"Газпром" не изключи вероятността от прекъсване на транзита на руско синьо гориво за Европа заради напрежението в Украйна. В доклад на ръководството на дружеството за 2013-а година се отбелязва, че всеки конфликт с Украйна може да доведе до нарушаване на износа на газ по тръбопроводите на украинска територия. Политическите и икономически противоречия между Русия и Украйна предизвикват безпокойство относно надеждността на доставките на газ за Европа през Украйна и способността на украинските партньори на "Газпром"  да погасят дълга си, да плащат текущите доставки, както и да поддържат своята тръбопроводна система, се казва в доклада на "Газпром".

Руската компания, която осигурява 30% от потреблението на газ в Европа, посочва във финансовия си отчет, че разногласията с Украйна за цената на синьото гориво също могат да доведат до спирането на транзитните доставки през украинска територия. Въпреки че "Газпром" засега  остава извън обсега на наложените от САЩ и ЕС санкции, в компанията смятат, че всяко разширяване на мерките спрямо Русия заради Украйна може да доведе до негативни последици за бизнеса и акциите на  газовия гигант.

В годишния отчет се посочва още, че чистата печалба на "Газпром" за миналата година е намаляла с близо 7%. За спадащото доверие към "Газпром" свидетелства и вчерашното решение на "Стандард енд Пуърс" да понижи рейтинга на компанията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!