Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Празникът на труда в Турция е съпроводен със засилени мерки за сигурност

Фото: ЕПА/БГНЕС

Празникът на труда в Турция е съпроводен със засилени мерки за сигурност. 40 хиляди полицаи са мобилизирани, за да попречат на намерението на синдикатите да демонстрират на площада "Таксим" в Истанбул. Местните власти спряха транспорта между двата бряга на Босфора, за да попречат на струпването на множество демонстранти.

Истанбулското валийство отхвърли искането на водещите леви профсъюзи да проведат първомайска демонстрация на централния истанбулски площад "Таксим". Премиерът Реджеп Ердоган заяви, че няма да разреши демонстрациите за 1-ви май на площада. Подобно решение през май миналата година доведе до сблъсъци между полиция и протестиращи, последвани от вълна от антиправителствени демонстрации в цялата страна през юни.

Валийството предложи първомайските прояви да се проведат на други места, дори отпусна безплатен транспорт. Но левите профсъюзи се зарекоха да нарушат забраната и приканиха хилядите свои членове да участват в проявите.

Площадът е емблематичен за трудещите се от левите профсъюзи. На него по време на първомайска демонстрация през 1977-а г. при сблъсъци с властите биват убити 34 души. На всеки 1-ви май профсъюзите искат да проведат манифестации и митинг в памет на загиналите им другари и да поставят венци на лобното им място на площада.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!