Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Повече от 2 милиона души участват в първомайските демонстрации в Русия

| обновлено 01.05.14 11:34
Фото: Васко Михайлов

За първи път от 23 години първомайската манифестация в Москва отново се проведе на Червения площад. Празничното шествие на главния руски площад събра над 100 хиляди души. Манифестацията беше издържана изцяло в стилистиката на късния СССР. Профсъюзни лидери приветстваха колоните трудещи се от трибуната, специално построената срещу мавзолея на Ленин.

Ръководителят на Федерацията на независимите профсъюзи в Русия Михаил Шмаков поздрави събралите се по случай празника с думи, които не се нуждае от превод: Мир, труд, май. Той съобщи, че днес руските градове, в които се провеждат подобни шествия, са над 1100 и в тържествата участват повече от 2 милиона души. Сред днешните лозунги имаше и такива, които отразяват подема на патриотичните настроения в Русия след присъединяването на Крим. На голям транспарант е написано: „Москва - Севастопол - Русия”, а на по-малки плакати четем: Изработеното в Русия инвестирай в своята Родина или Няма по-добра почивка от тази в Крим.

Въпреки поканата руският президент не участва в първомайското шествие на Червения площад, но се очаква в дух на съветските традиции Владимир Путин за втори път да връчи в Кремъл възстановените наскоро награди "Герой на труда на Руската федерация".

През целия ден центърът на Москва ще остане блокиран и разделен на части, като различните партии, движения и организации имат строго определени маршрути и места за провеждането на демонстрации.

Освен това по случай празника на пролетта и труда днес са планирани няколко десетки събития - фестивали, изложби, концерти, които ще продължат до късно вечерта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!