Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Броят на пациентите с ракови заболявания расте

Фото: Георги Кожухаров

Броят на пациентите с ракови заболявания  расте, алармират специалисти от Университетската болница „Доктор Георги Странски“ в Плевен. Само през миналата година на 4 300 пациенти, преминали през  химио- и лъчетерапия, са били извършени близо 6 000 процедури. В момента в лечебното заведение се реализира проект за ново оборудване и модернизация, който ще превърне университетската болница в най-големия център за лечение на онкологично болни пациенти в Северна България.

За последните две години онкоболните, лекувани в плевенската болница, са се увеличили близо с хиляда души. Само от Ловешка област новорегистрираните с ракови заболявания са нараснали два пъти и половина. Новата апаратура ще спомага за диагностицирането и лечението годишно на 40-45 хиляди души от Северозападния район. В помощ на пациентите вече работи втори робот, който освен в онкогинекологията, помага в урологията и коремната хирургия за отстраняването на тумори. С оборудването с модерната апаратура отчитаме полезно похарчени европейски средства, категоричен е д-р Наташа Манева - директор на болницата.

За да бъде изцяло завършено лечението на болните, е необходим и линеен ускорител. Той е включен в проекта, но засега прогнозите са за доставката на апарата едва във втората половина на следващата година. Проектът е на стойност над 10 милиона лева и се финансира по оперативната програма "Регионално развитие".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!